De Omgeving

De Lopikerwaard

De Lopikerwaard ligt tussen de rivieren de Lek, de Hollandse IJssel en de Vlist. Een prachtig landschap in het Groene Hart van Nederland. Open polders met molens, fruitboomgaarden, lintbebouwing en boerderijen, houtsingels en akkerland. En een wijds uitzicht vanaf de dijk die meanderend de rivier de Lek volgt. Levendige historische plaatsjes zijn dichtbij, zoals IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Schoonhoven. IJsselstein ligt hier middenin. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen.

IJsselstein

IJsselstein is een historisch stadje dat in 2010 zijn 700 jarig bestaan vierde. Deze historie is terug te vinden in de oude binnenstad met de resten van een voormalig kasteel en stadspoorten, het 16e eeuwse stadhuis, de gerestaureerde walkade, de Nicolaas basiliek en korenmolen de Windotter.

Een historische rondwandeling met of zonder gids, of een rondvaart door de IJsselsteinse grachten zijn leuke manieren om IJsselstein te verkennen. Een aantal goede restaurants, gezellige terrasjes en originele, leuke winkeltjes maken het centrum compleet.

Daarnaast is IJsselstein ‘wereldberoemd’ om zijn hoogste kerstboom van de wereld. In december en januari branden de lampjes in de 375 meter hoge Gerbrandytoren.
En wilt u de omgeving vanaf het water verkennen dan kunt u een kano of sloep huren bij onze ‘buren’, Jachthaven Marnemoende.

Wandelroute

De Kromme IJsselroute is een bewegwijzerde route van de ANWB van 10 km. De wandeling gaat langs IJsselstein Zuid, komt uit op de 13e eeuwse IJsseldam (nu onderdeel van de Lekdijk) en gaat via de Kromme IJssel en de Hollandse IJssel terug naar het centrum van IJsselstein.
De route kunt u bij ons opvragen.

Het gehele jaar zijn er veel activiteiten in IJsselstein en omgeving. Via de websites www.uitinijsselstein.nl / www.groenehartkloppendhart.nl vindt u ze allemaal van maand tot maand.