Biologische varkensboerderij

Bij ons is het goed verblijven en als u zin heeft kunt u een kijkje nemen bij de dieren op onze biologische varkensboerderij. Hier hebben de varkens de ruimte, kunnen ze genieten van de buitenlucht en zomers lekker luieren in een modderpoel.

We hebben eerst een aantal jaren scharrelvarkens gehouden. Maar om een boterham te kunnen verdienen op een kleine boerderij moesten we iets speciaals doen. In 1990 zijn we van scharrelvarkens overgestapt naar de biologische varkenshouderij. En deze stap om biologisch te gaan boeren bevalt ons tot op de dag van vandaag prima.
De biologische varkenshouderij is een heel mooie manier van varkens houden. Het is arbeidsintensiever maar het feit dat de varkens meer ruimte hebben en heerlijk in het stro vertoeven is een fantastisch gezicht en geeft veel voldoening.

Wij waren één van de eerste bedrijven die op een biologische manier varkens ging houden. Voor veel mensen en andere boeren waren we dan ook een vreemde eend in de bijt. Toen we begonnen hadden we ongeveer 35 à 40 zeugen, nu gemiddeld 100 tot 125.

In 2008/2009 hebben we een nieuwe zeugenstal gebouwd omdat de oude stal niet meer voldeed aan de nieuwe Europese regels. De zeugen met de pasgeboren biggetjes hebben een uitloop naar buiten gekregen. Dit is in 2010 verplicht gesteld. We hopen op deze manier nog lang te kunnen blijven boeren, want het geeft ons veel voldoening en plezier.